BRC/ Globálna norma pre bezpečnosť potravín
(aktuálne platná 7. verzia)
vznikla s cieľom stanoviť bezpečnostné, kvalitatívne a prevádzkové kritériá, ktoré musí potravinársky výrobný závod splniť, aby zaistil súlad so všetkými požiadavkami v oblasti zákonných predpisov a ochrany spotrebiteľov. Formát a obsah normy je navrhnutý tak, aby uľahčil hodnotenie priestorov spoločnosti, jej prevádzkových systémov a postupov zo strany kompetentnej tretej strany - certifikačného orgánu - podľa požiadaviek normy.
Norma vždy mala za cieľ napomáhať plniť požiadavky legislatívy pre bezpečnosť potravín. Legislatíva týkajúca sa bezpečnosti potravín sa na celom svete líši v detailoch, ale všeobecne vyžaduje, aby potravinárske spoločnosti:
■ ■ zabezpečili prítomnosť podrobnej špecifikácie, ktorá je v súlade so zákonom a normami na zloženie a bezpečnosť a so správnou hygienickou praxou;
■ ■ samé zabezpečili, že ich dodávatelia dokážu vyrobiť stanovený výrobok, splniť zákonné požiadavky a prevádzkovať
príslušné systémy kontroly procesu;
■ ■ občas navštevovali a v medziach možností kontrolovali spôsobilosť svojich dodávateľov alebo žiadali výsledky
akéhokoľvek iného auditu systému dodávateľa na tento účel;
■ ■ zriadili a prevádzkovali program skúšania, testovania alebo analýz výrobkov na základe hodnotenia rizika;
■ ■ monitorovali a konali na základe sťažností zákazníkov.
Globálna norma pre bezpečnosť potravín bola vyvinutá tak, aby spoločnostiam pomohla splniť tieto požiadavky.
Prijatie normy znamená pre potravinárske spoločnosti nasledovné výhody:
■ ■ Norma je medzinárodne uznávaná a prináša certifikáty a správy z procesu certifikácie, ktoré môžu prijať zákazníci ako náhradu svojich vlastných auditov, čím si šetrí čas a náklady.
■ ■ Poskytuje jedinú normu a protokol, ktorými sa riadi akreditovaný audit vykonaný nezávislými certifikačnými
orgánmi, čo umožňuje vierohodné, nezávislé hodnotenie systémov bezpečnosti a kvality potravín v danej spoločnosti.
■ ■ Umožňuje certifikovaným spoločnostiam zverejnenia vo verejnom Adresári BRC, čo umožňuje uznanie ich výsledkov a použitia logotypu pre marketingové účely.
■ ■ Má komplexný rozsah, pokrýva oblasti kvality, hygieny a bezpečnosti výrobkov.
■ ■ Zaoberá sa zákonnými požiadavkami na výrobu potravín a jeho zákazníkov. Spoločnosti môžu túto normu použiť
k tomu, aby zabezpečili, že ich dodávatelia používajú správne postupy riadenia bezpečnosti potravín.
■ ■ Poskytuje škálu variantov pre audit vrátane programov ohlásených a neohlásených auditov, ktoré vedú k uspokojeniu požiadaviek zákazníka a umožňujú spoločnostiam preukázať zhodu pomocou procesu, ktorý najlepšie zodpovedá ich prevádzke a zrelosti ich systémov bezpečnosti potravín.
■ ■ Vyžaduje priebežný dohľad a potvrdené sledovanie nápravných opatrení v prípade nezhôd s normou, tým sa zaistí
zavedenie systému vlastného zlepšovania kvality a bezpečnosti výrobkov.
Spoločnosť PPP PROFIT s.r.o. Vám ponúka služby súvisiace s prípravou na certifikáciu a následným udržiavaním funkčného manažérskeho systému.